Vær og klima

Femund ligger langt fra kysten og har derfor et typisk innlandsklima. Tunge regnskyer tømmes ofte over fjellene i vest, som sikrer mange tørre dager på Østlandet. Nedbør i Femundsmarka kommer derfor som regel inn fra øst. Vi befinner oss ganske høyt over havet (662 meter), som innebærer korte sommere og lange vintre. Det er store variasjoner i værtyper og temperaturer, og også store variasjoner mellom dag- og nattemperaturer. Som regel er været ganske stabilt over lengre perioder om sommeren, men vær oppmerksom på at plutselige værskifter kan forekomme.

Sterk vind, og særlig nordvestlige vinder er den største utfordringen hva gjelder sikkerhet på sjøene. Som kanopadler, og spesielt på Femund, er man avhengig av stille vann. Vi vil informere deg om hva du bør gjøre dersom du møter mye vind på din kanotur.

Pent vær innebærer som regel VIRKELIG FLOTT VÆR! Sommertider har vi ofte lange perioder med mye sol og temperaturer rundt 25 grader, kun avbrutt av en og annen ettermiddagsbyge. Hos oss kan du oppleve den blåeste himmelen over speilblank vannflate. Dette er magiske momenter. En utenlandsk turist sa en gang til oss: ”Først trodde jeg at ferie på Femund var dyrt. Men det er ikke tilfellet, man får jo se alt dobbelt!”